Június 4-én, pénteken este 8-kor világpremier várható, elindul a Rádió Q tudományos műsora! Az első adás főtémája a tudományfinanszírozás, vendégem lesz Gazda István, a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója, akivel Széchényi 185 évvel ezelőtti felajánlásáról, a Magyar Tudós Társaság megalakulásáról fogunk beszélgetni.
Majd vendégül látom Sarkadi Balázst, orvost, biokémikust, őssejtkutatót, akivel konkrét kutatásain keresztül fogjuk körbejárni a tudománytámogatás kérdését.

Gazda István számtalan tudománytörténeti munkája között található a Magyar Tudományos Akadémiáról és Széchényiről szóló tanulmány, gyűjtemény is.

Gazda István valóban szakmája szerelmese: hihetetlen izgalmasan és színesen tud beszélni régmúlt és jelen összefüggéseiről. Milyen körülmények között alapították az MTA elődjét? Milyen nehézégekbe ütköztek? Mi volt a céljuk vele? Ma milyen szerepet tölt be az intézmény? Ezekre a kérdésekre keresünk választ.

Sarkadi Balázs bizonyos jellemzések szerint a hazai őssejtkutatás doyenje. Orvos, biokémikus, őssejtkutató, az MTA-SE Membránbiológiai Kutatócsoportjának vezetője. Komoly munkát végez az OTKA-pályázatok szakértői véleményezésében, a különféle kutatási pályázatokat értékelő bizottságokban, így tudomáényfinanszírozási kérdésekben mind saját, mind mások példáján keresztül láthatja a rendszer hiányosságait.

Mit érdemes ellesni a külföldi támogatási rendszerektől, miben jobbak, élhetőbbek? Milyen problémákat vet fel az alapkutatás-alakalmazott kutatás elkülönítése? Mennyiben könnyíti meg a helyzetét, hogy 2010-től az MTA rendes tagja?

Június 4-én, pénteken este 8-tól ezekről a kérdésekről beszélgetünk a RádióQ stúdiójában.

A beszélgetés itt meghallgatható:

(3:44-nél kezdődik a műsor)

Képletes beszéd 1. / 1. by mecsanna

Képletes beszéd 1. / 2. by mecsanna

Képletes beszéd 1. / 3. by mecsanna

Képletes beszéd 1. / 4. by mecsanna

A bejegyzés trackback címe:

https://kepletesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr292069575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása