Június 11-én, péntek este 8-tól körülbelül másfél kilóról, 400 000 kilométerről és tízmilliárd bitről - azaz az emberi agyról fogunk beszélgetni Lőrincz Andrea és Nusser Zoltán agykutatókkal. Az aktualitást egy májusban megjelent Science-cikk adja: a szerzőpáros magyar kutatócsoportjával a tanulás idegrendszeri alapjának, a neuronok közötti kapcsolatok megerősödésének egy évtizedek óta tisztázatlan szegmensét bizonyította.

Lőrincz Andreáról egy ösztöndíjpályázat ismertetésében ezt írják:

" Lőrincz Andrea tudományos munkája során áttörő eredményeket ért el az agykérgi neuronális hálózatok megismerése terén. A Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézetének tudományos főmunkatársa, a Bolyai János kutatási ösztöndíjas elsőszerzős közleményei olyan jelentős nemzetközi folyóiratokban jelentek meg, mint a Nature Neuroscience, a Journal of Neuroscience vagy a Proceedings of the National Academy of Sciences USA. Elmondta, szeretné a Japánban elsajátított, a fehérjék lokalizálásában jelentős eljárást itthon meghonosítani és alkalmazni.

Csapata a Wellcome Trust-tól igen jelentős (több mint 100 millió Ft értékű) nemzetközi kutatási támogatást nyert el, ennek segítségével kívánják munkájukat folytatni. Az mta.hu-nak Andrea azt is elárulta, legfontosabb terve most elsősorban a családalapítás. Szintén kutató férjével szeretnének gyerekeket, és biztos abban, hogy ez a jövőkép csak elősegítené tudományos munkásságát."

 

 

Nusser Zoltánról eddigi munkásságáról pedig ezt olvashatjuk a Természet Világában:

"Nusser Zoltán 1968. október 17-én született Bonyhádon, ahol általános iskolai és középiskolai tanulmányait is folytatta. 1987-ben felvételt nyert a budapesti Állatorvos-tudományi Egyetemre. Az egyetem befejezése után az Oxfordi Egyetemen a Hertford College vette fel doktorandusz diákjai közé, ahol Somogyi Péter professzor irányítása alatt tanult neurobiológiát. Disszertációjával elnyerte az első Glaxo-Wellcome-díjat, melyet a legjobb PhD-dolgozatnak ítél oda az angol agykutató társaság. Oxfordi tanulmányait követően a Londoni Egyetemen tanult idegélettant. 1998-tól Los Angelesben folytatta élettani kutatásait Módy István professzor laboratóriumában.

Nusser Zoltán 2000 nyarán hazatért Magyarországra, ahol az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében megalapította a Celluláris Idegélettan Laboratóriumot. Jelenleg a német Boehringer Ingelheim Alapítvány, az amerikai Howard Hughes Medical Institute és az angol Wellcome Trust ösztöndíjasa. Kutatásait számos rangos díjjal is elismerték. Az MTA doktora címet 34 évesen szerezte meg. Az elmúlt három évben 7 nemzetközi pályázaton több mint 2,5 millió dollárt nyert kutatásai támogatására. "

 

Többek között az agykutatás történetéről, legújabb felfedezésük lehetséges utóéletéről, az emlékezetromlás folyamatának pontosabb megértéséről beszélgetünk most pénteken.

 

A 2. adás itt meghallgatható:

Képletes beszéd 2., 2010.06.11. by mecsanna

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepletesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr422070391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása